Gyplat Plaatsen: Stappenplan en Tips

Wil je een verlaagd plafond bepleisteren? Dan zijn Gyplat platen van Gyproc de ideale keuze. Deze gipsplaten zorgen voor een optimale hechting van de pleisterlaag, waardoor je een strak en net plafond kunt creëren. In dit artikel ontdek je een handig stappenplan en enkele nuttige tips voor het plaatsen van een Gyplat plafond.

Wat zijn Gyplat platen?

Gyplat platen van Gyproc zijn gipsplaten met een poreuze kartonnen afwerking. Deze afwerking zorgt voor een perfecte hechting tussen de gipsplaat en de pleister. De gipsplaten hebben daarnaast afgeronde randen, waardoor ze goed op elkaar aansluiten.

Maar dat is nog niet alles. Gyplat platen zijn volledig brandwerend, waardoor ze een veilige keuze zijn voor plafonds en muren. Bovendien hebben deze platen een cradle-to-cradle-certificaat, wat betekent dat ze duurzaam zijn geproduceerd en bijdragen aan een circulaire economie.

Belangrijkste eigenschappen van Gyplat platen:

 • Poreuze kartonnen afwerking voor optimale hechting
 • Afgeronde randen voor een goede aansluiting
 • Volledig brandwerend voor extra veiligheid
 • Cradle-to-cradle-certificering voor duurzaamheid

Of je nu een Gyplat plafond wilt plaatsen of een muur wilt bekleden, Gyplat platen zijn een uitstekende keuze vanwege hun kwaliteit en eigenschappen.

Gyplat platen hebben niet alleen een perfecte hechting, maar zijn ook duurzaam en brandwerend. Dit maakt ze ideaal voor verschillende toepassingen in je huis of kantoor.

Gyplat platen

Met Gyplat platen ben je verzekerd van een solide en veilige constructie die lang meegaat. Daarnaast zorgen de afgeronde randen voor een strakke afwerking, zonder naden die zichtbaar zijn onder de pleisterlaag.

Kortom, Gyplat platen zijn een essentieel onderdeel bij het plaatsen van een Gyplat plafond of het bekleden van muren. Ze bieden kwaliteit, duurzaamheid en brandveiligheid, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor elke project.

Prijs van een Gyplat plafond

De kosten van een Gyplat plafond zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de prijs van de platen, het pleisterwerk en de draagconstructie. Bij het berekenen van de totale kosten moet rekening worden gehouden met deze elementen.

De prijs van Gyplat platen varieert doorgaans tussen €3,- à €4,- per m2. Dit kan echter variëren afhankelijk van de leverancier en de specifieke locatie. Het is raadzaam om verschillende offertes op te vragen om de beste prijs te krijgen.

Bij het plaatsen van een Gyplat plafond moet ook rekening worden gehouden met het pleisterwerk. De kosten hiervoor kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van het project en de gekozen afwerking. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €20,- en €25,- per m2.

Naast de kosten van de platen en het pleisterwerk, moet ook de draagconstructie worden meegerekend. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals een houten constructie of een metalen constructie. Over het algemeen is een metalen constructie iets goedkoper, met prijzen variërend van €17,- tot €20,- per m2.

Het is belangrijk om alle kosten zorgvuldig te berekenen en rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals bevestigingsmaterialen en afwerkingsdetails. Door een gedetailleerde begroting te maken, kunt u een realistisch beeld krijgen van de totale prijs van uw Gyplat plafond.

gyplat plafond prijs

Let op: De prijzen die hier worden genoemd zijn een indicatie en kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is raadzaam om prijsopgaven op te vragen bij verschillende professionals om een nauwkeurige schatting te krijgen voor uw specifieke project.

Gyplat plafond plaatsen

Voor het plaatsen van een Gyplat plafond heb je een stevige constructie nodig van houten of metalen latten. Met een houten constructie begin je met het plaatsen van latten tot een basisframe. Daarna bevestig je de draaglatten dwars op het basisframe. Met een metalen constructie monteer je basisprofielen en draagprofielen aan het plafond. Vervolgens bevestig je de Gyplat platen aan de profielen.

Als je kiest voor een houten constructie, volg dan deze stappen:

 1. Plaats de latten tegen het plafond en de muren, op de gewenste hoogte van het Gyplat plafond.
 2. Zorg ervoor dat de latten waterpas zijn en bevestig ze met schroeven aan de muren.
 3. Plaats dwarslatten op gelijke afstand op de lange latten en bevestig ze met schroeven.
 4. Zorg ervoor dat alle latten stevig en waterpas zijn bevestigd, zodat ze de Gyplat platen kunnen dragen.
 5. Bevestig de Gyplat platen aan de latten met speciale plaatvijzen.

Als je liever een metalen constructie gebruikt, volg dan deze stappen:

 1. Monteer basisprofielen aan het plafond met behulp van schroeven.
 2. Bevestig draagprofielen aan de basisprofielen op dezelfde hoogte als het Gyplat plafond.
 3. Zorg ervoor dat de profielen recht en waterpas zijn.
 4. Bevestig de Gyplat platen aan de draagprofielen met speciale plaatvijzen.

Of je nu kiest voor een houten constructie of een metalen constructie, zorg ervoor dat de constructie stevig en stabiel is voordat je de Gyplat platen plaatst. Op deze manier zal je Gyplat plafond mooi en duurzaam zijn.

gyplat plafond plaatsen handleiding

Gyplat plafond bepleisteren

Na het bevestigen van de Gyplat platen op de constructie, is het tijd om het plafond te bepleisteren. Hierbij werk je zowel de gipsplaten als de naden tussen de platen af. Het bepleisteren van het Gyplat plafond zorgt voor een strakke en naadloze afwerking.

Voor het bepleisteren van het Gyplat plafond is het belangrijk om een pleisterlaag met een minimale dikte van 10mm aan te brengen. Dit zorgt voor stevigheid en stabiliteit van het plafond. Begin met het aanbrengen van de eerste laag pleister op de gipsplaten, waarbij je ervoor zorgt dat de pleister gelijkmatig verdeeld is over het oppervlak.

Na het aanbrengen van de eerste laag pleister, is het tijd om de naden tussen de platen af te werken. Gebruik hiervoor een pleisterspaan om de pleister gelijkmatig aan te brengen en de naden te vullen. Zorg ervoor dat de naden mooi strak zijn, zodat ze na het drogen van de pleister niet meer zichtbaar zijn.

Laat de pleisterlaag vervolgens goed drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de dikte van de pleisterlaag en de omgevingscondities. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd wordt tijdens het droogproces.

Als de pleisterlaag volledig droog is, kun je het plafond verder afwerken. Schuur de pleisterlaag lichtjes op om eventuele oneffenheden weg te werken. Dit zorgt voor een glad en strak resultaat. Verwijder het stof door het plafond af te nemen met een vochtige doek.

Na het afwerken van het Gyplat plafond kun je ervoor kiezen om het plafond te schilderen of te behangen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling van de ruimte.

gyplat plafond afwerken

Voordelen van het bepleisteren van een Gyplat plafond:
1. Strakke en naadloze afwerking van het plafond
2. Verbergt eventuele oneffenheden of beschadigingen aan de gipsplaten
3. Creëert een egale en esthetisch aantrekkelijke uitstraling van de ruimte
4. Verhoogt de brandwerendheid van het plafond
5. Duurzame en langdurige afwerking

Stappenplan voor het plaatsen van een Gyplat plafond

Voor het plaatsen van een Gyplat plafond volg je onderstaand stappenplan. Met deze handige tips zorg je ervoor dat het plaatsen van een Gyplat plafond soepel verloopt en het resultaat professioneel oogt.

 1. Maak de muur schoon en behandeld eventueel de ondergrond.
 2. Teken de hoogte van het plafond af en markeer de breedte van de gipsplaten op de muur.
 3. Bereid het L-gips voor en breng kleefgips aan op de muur.
 4. Plaats de eerste gipsplaat en bevestig deze op het kleefgips.
 5. Breng de overige gipsplaten op dezelfde manier aan en controleer de waterpasheid.
 6. Markeer de plaats van schakelaars en stopcontacten op de gipsplaten.
 7. Zaag openingen uit voor elektriciteitskabels en bevestig de platen stevig aan de constructie.

gyplat plafond plaatsen

Tips voor het plaatsen van een Gyplat plafond

 • Neem de tijd om de muur goed schoon te maken voordat je start met het plaatsen van de Gyplat platen. Dit zorgt voor een betere hechting.
 • Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de gipsplaten recht en waterpas zijn.
 • Zorg ervoor dat je de juiste afmetingen markeert op de muur, zodat de gipsplaten perfect passen.
 • Wees voorzichtig bij het uitzagen van openingen voor schakelaars en stopcontacten. Gebruik een scherp breekmes en werk nauwkeurig.
 • Controleer regelmatig de waterpasheid en de stevigheid van de bevestigde gipsplaten.

Benodigdheden voor het plaatsen van een Gyplat plafond

Wanneer je aan de slag gaat met het plaatsen van een Gyplat plafond, zijn er verschillende materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Hieronder volgt een overzicht van de benodigdheden:

Materialen:

 • Gyproc platen
 • Gyplat gipsplaten
 • Gyproc Voorstrijkmiddel of Betongrip Easy

Gereedschappen:

 • Mengkuip
 • Mengboor
 • Smetkoord
 • Pleisterspaan
 • Breekmes
 • Reilat
 • Waterpas
 • Rubberen hamer
 • Kantenrasp
 • Steekzaag

Met deze materialen en gereedschappen ben je goed uitgerust om aan de slag te gaan met het plaatsen van een Gyplat plafond. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden op voorraad hebt voordat je begint, zodat je het proces soepel kunt laten verlopen.

Voordelen van een Gyplat plafond

Een Gyplat plafond biedt talloze voordelen voor zowel praktische als esthetische doeleinden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

1. Perfecte hechting

De Gyplat platen van Gyproc zorgen voor een optimale hechting van de pleisterlaag. Door de poreuze kartonnen afwerking ontstaat er een stevige verbinding tussen de gipsplaat en de pleister. Dit resulteert in een duurzaam en solide plafond.

2. Brandwerendheid

Een Gyplat plafond biedt uitstekende brandwerendheid. De platen zijn volledig brandwerend en dragen bij aan de veiligheid in je woning. Met een Gyplat plafond creëer je een extra laag bescherming tegen brand.

3. Duurzaamheid

Gyplat platen hebben het cradle-to-cradle-certificaat, wat betekent dat ze duurzaam worden geproduceerd en recyclebaar zijn. Je draagt bij aan een beter milieu door te kiezen voor een Gyplat plafond.

Afbeelding: Gyplat plafond

4. Strakke en nette afwerking

Dankzij de afgeronde randen en de perfecte hechting van de Gyplat platen, krijg je een strak en net plafond. Het resultaat is een professionele uitstraling die bijdraagt aan de esthetiek van je interieur.

5. Mogelijkheid tot diverse afwerkingen

Met een Gyplat plafond heb je de vrijheid om verschillende afwerkingen te kiezen. Je kunt het plafond schilderen, behangen of voorzien van een stijlvolle wandbekleding. Zo kun je de uitstraling van je interieur naar eigen smaak aanpassen.

Vergelijking van plafondmaterialen

Materiaal Hechting Brandwerendheid Duurzaamheid
Gyplat plafond Perfecte hechting Volledig brandwerend Duurzaam en recyclebaar
Traditioneel stucwerk Goede hechting Minder brandwerend Niet recyclebaar
Systeemplafond Matige hechting Matige brandwerendheid Niet recyclebaar

6. Eenvoudige installatie

Het plaatsen van een Gyplat plafond is relatief eenvoudig, vooral als je de instructies goed opvolgt. Met de juiste gereedschappen en materialen kun je zelf een Gyplat plafond installeren en genieten van alle voordelen die het te bieden heeft.

Gyproc PlaGyp D plafond plaatsen met verlichting

Een Gyproc PlaGyp D plafond is de ideale oplossing voor het verlagen van een bestaand plafond en het integreren van verlichting. Door gebruik te maken van plagyp profielen wordt het aantal benodigde ophangpunten verminderd en ontstaat er een stabiele structuur voor het plafond. Hieronder volgt een stappenplan om zelf een PlaGyp D plafond met verlichting in koven aan de zijkant te plaatsen.

 1. Teken de gewenste hoogte van het nieuwe plafond af op de wanden.
 2. Bevestig de randprofielen op de wanden, op dezelfde hoogte als de afgetekende lijn.
 3. Schroef de plafondhangers vast in de randprofielen volgens de voorgeschreven afstand.
 4. Breng de eerste rij plafondprofielen aan in de plafondhangers en zorg ervoor dat ze waterpas zijn.
 5. Plaats de overige plafondprofielen op dezelfde manier, met de juiste tussenafstand.
 6. Zaag de Gyproc platen op maat en bevestig ze horizontaal op de plafondprofielen.
 7. Werk de naden tussen de platen af met voegmiddel en een pleisterspaan.
 8. Zaag openingen uit voor de verlichting in de koven aan de zijkant van het plafond.
 9. Sluit de verlichting aan volgens de instructies van de fabrikant.
 10. Werk het plafond af door de Gyproc platen te schilderen of te voorzien van een afwerkingslaag.

Met dit stappenplan kun je zelf een Gyproc PlaGyp D plafond plaatsen met verlichting in koven aan de zijkant. Het resultaat is een strak en modern plafond dat zorgt voor een sfeervolle verlichting in elke ruimte.

Voorbereiding en bevestiging van randprofielen

Voordat je een PlaGyp D plafond kunt plaatsen, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en randprofielen te bevestigen. Deze randprofielen dienen als ondersteuning en zorgen voor een stabiele constructie van het plafond. Volg de onderstaande stappen voor een succesvolle installatie van randprofielen.

Stap 1: Aftekenen van de hoogte

Bepaal de gewenste hoogte van het PlaGyp D plafond en teken deze af op de wanden. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de lijn recht en waterpas is.

Stap 2: Bevestigen van randprofielen

Plaats de randprofielen tegen de wanden, volgens de afgetekende hoogte. Bevestig de profielen stevig met behulp van schroeven en pluggen. Zorg ervoor dat de profielen waterpas zijn en goed geïnstalleerd zijn voor een stabiele basis.

Stap 3: Schroeven van plafondhangers

Schroef plafondhangers vast aan het plafond op de gewenste afstand, volgens de instructies van de fabrikant. Deze hangers zullen dienen als ondersteuning voor de plafondprofielen.

Stap 4: Eerste rij plafondprofielen

Breng de eerste rij plafondprofielen aan op de plafondhangers. Zorg ervoor dat de profielen stevig vastzitten en waterpas zijn. Dit vormt de basis voor de rest van het PlaGyp D plafond.

Met de randprofielen op hun plaats en de plafondhangers bevestigd, ben je klaar om verder te gaan met het plaatsen van het PlaGyp D plafond. Volg de volgende stappen in het stappenplan voor een succesvolle installatie van het plafond.

Plaatsen van gyproc platen en afwerking

Nadat de randprofielen en plafondhangers zijn bevestigd, kun je de Gyproc 4xABA platen horizontaal op de profielen bevestigen. Deze gipsplaten kunnen dienen als basis voor verlichting in koven aan de zijkant van het plafond. Zorg voor een perfecte afwerking door de platen goed te bevestigen en eventuele openingen voor schakelaars en stopcontacten uit te zagen.

Tips voor het plaatsen van gyproc platen en afwerking:

 • Zorg ervoor dat de randprofielen waterpas zijn voordat je de gipsplaten bevestigt.
 • Gebruik schroeven om de platen stevig aan de profielen te bevestigen. Plaats de schroeven om de 20 cm langs de randen en om de 30 cm in het midden van de platen.
 • Controleer regelmatig met een waterpas of de platen nog steeds recht zijn.
 • Voorkom overlapping tussen de platen. Zorg ervoor dat de platen strak tegen elkaar aan liggen zonder kieren.
 • Maak gebruik van een gipsplaatzaag of multitool om openingen voor schakelaars en stopcontacten uit te zagen. Wees voorzichtig en nauwkeurig om beschadiging van de platen te voorkomen.
 • Werk de platen af met een pleisterlaag om oneffenheden weg te werken en een glad oppervlak te creëren.

Door de gyproc platen goed te bevestigen en zorgvuldig af te werken, creëer je een strak en net plafond dat klaar is voor verdere afwerking, zoals schilderen of het installeren van verlichting.

Conclusie

Een Gyplat plafond is een uitstekende keuze voor wie een verlaagd plafond wil bepleisteren. Met de Gyplat platen van Gyproc creëer je niet alleen een stabiel en brandwerend plafond, maar ook een strakke en nette afwerking. Door het volgen van het stappenplan en de tips in dit artikel kun je zelf eenvoudig een Gyplat plafond plaatsen met een perfecte afwerking.

De Gyplat platen hebben een poreuze kartonnen afwerking die zorgt voor een optimale hechting tussen de gipsplaat en de pleisterlaag. Bovendien zijn de platen volledig brandwerend en duurzaam geproduceerd, wat bijdraagt aan de veiligheid en duurzaamheid van je interieur.

Met een Gyplat plafond kun je ook gemakkelijk verlichting integreren, bijvoorbeeld in koven aan de zijkant van het plafond. Het plaatsen van een Gyplat plafond met behulp van een stevige houten of metalen constructie en het bepleisteren van de platen zorgt voor een strak en net resultaat.

Kortom, met een Gyplat plafond ben je verzekerd van een hoogwaardige afwerking en een stabiel plafond. Volg de instructies en tips in dit artikel om zelf aan de slag te gaan en geniet van de voordelen van een Gyplat plafond in je woning.