Spanplafond Prijs: Ontdek de Kosten in 2023

Een spanplafond is een goede optie wanneer je het plafond wilt verlagen. Het neemt namelijk weinig ruimte in beslag en biedt vele voordelen. Benieuwd naar de kosten? Lees verder en ontdek de prijs van een spanplafond in 2023.

Een spanplafond is een soort kunstdoek dat strak opgespannen wordt tegen profielen aan de muur. Het is waterbestendig, afwasbaar, kleurvast en schimmelwerend. Maar wat is nu de prijs van een spanplafond? Dat hangt af van verschillende factoren zoals de afwerking, het materiaal, de fabrikant en de grootte van de ruimte.

Er zijn verschillende soorten spanplafonds beschikbaar, zoals standaard spanplafonds, spanplafonds met print, akoestische spanplafonds, lichtdoorlatende spanplafonds en anti-bacteriële spanplafonds. De prijzen variëren van €70 tot €200 per vierkante meter, afhankelijk van het type spanplafond.

Wil je meer informatie over het plaatsen en afwerken van gyproc? Lees onze handige tips en ontdek hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een soort kunstdoek dat strak opgespannen wordt tegen profielen aan de muur. Het doek kan op maat gemaakt worden en wordt vooral gekozen wanneer het plafond verlaagd moet worden. Een spanplafond weegt ongeveer 230 gram per vierkante meter en is ideaal wanneer de draagconstructie beperkt of onstabiel is. Daarnaast zijn spanplafonds waterbestendig, afwasbaar, kleurvast en schimmelwerend.

De flexibiliteit van een spanplafond zorgt ervoor dat het op maat gemaakt kan worden, waardoor het geschikt is voor verschillende ruimtes en plafondvormen. Het doek wordt strak opgespannen tegen profielen aan de muur, wat ervoor zorgt dat oneffenheden of scheuren in het bestaande plafond onzichtbaar worden. Dit maakt een spanplafond een populaire keuze bij renovatieprojecten.

Een spanplafond heeft ook andere voordelen, naast de mogelijkheid om het plafond te verlagen en oneffenheden te verbergen. Het gewicht van een spanplafond is relatief licht, waardoor het geschikt is voor situaties waarin de draagconstructie beperkt of onstabiel is. Daarnaast zijn spanplafonds waterbestendig, afwasbaar, kleurvast en schimmelwerend, wat zorgt voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijk plafond.

spanplafond

Kosten spanplafond

De kosten van een spanplafond kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De prijs wordt beïnvloed door de afwerking van het doek, het gebruikte materiaal, de fabrikant en de grootte van de ruimte. Hieronder vind je een overzicht van indicatieve prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten spanplafonds:

Soort spanplafond Indicatieve prijs per m²
Standaard spanplafond €70 – €90
Spanplafond met print €90 – €100
Akoestisch spanplafond uit PVC of polyester €100 – €150
Lichtdoorlatend spanplafond €130 – €160
Anti-bacterieel spanplafond €100 – €200

Let op dat deze prijzen slechts indicatief zijn en kunnen variëren op basis van specifieke situaties en andere factoren. Voor een exacte prijsberekening is het raadzaam om een offerte aan te vragen bij een professionele spanplafondinstallateur.

Spanplafond prijs berekenen + rekenvoorbeeld

De prijs van een spanplafond is eenvoudig te berekenen. Je hoeft alleen maar de totale oppervlakte te meten en de prijs per vierkante meter daarmee te vermenigvuldigen. Hieronder volgt een rekenvoorbeeld om het duidelijker te maken.

Rekenvoorbeeld:

Stel, je wilt een spanplafond laten plaatsen onder een lichtkoepel met zijden van 400 centimeter. De totale omtrek van het spanplafond is dan 24 meter (4 zijden x 400 cm). De oppervlakte van het spanplafond bedraagt 36 vierkante meter (400 cm x 400 cm / 10000).

In het rekenvoorbeeld is de prijs inclusief bedrukking en extra anti-vliegendoek.

Onderdeel Prijs per vierkante meter Oppervlakte Totaal
Anti-vliegendoek €60 36 m2 €2.160
Lichtdoorlatend en bedrukt doek €97 36 m2 €3.492
Totaal €5.652

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke kosten kunnen afwijken van de indicatieve prijzen in dit rekenvoorbeeld.

Spanplafond prijs berekenen

Welke voordelen heeft een spanplafond?

Een spanplafond heeft verschillende voordelen die het een populaire keuze maken voor het renoveren van een ruimte. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen van een spanplafond besproken:

 • Keuze in materialen: Een spanplafond is verkrijgbaar in diverse materialen, waaronder PVC en polyester. Deze materialen zijn duurzaam, waterbestendig en bestand tegen verkleuring.
 • Uitgebreid kleurenpalet: Spanplafonds zijn beschikbaar in een breed scala aan kleuren en afwerkingen. Van effen kleuren tot speciale patronen en motieven, er is voor elk interieur een passende optie.
 • Gemakkelijk onderhoud: Een spanplafond is afwasbaar en bestand tegen vocht en schimmels. Dit maakt het schoonmaken van het plafond een eenvoudige taak die weinig inspanning vereist.
 • Lichteffecten: Een spanplafond biedt de mogelijkheid om met lichteffecten te werken. Door verlichting boven het doek te plaatsen, kunnen sfeervolle lichteffecten worden gecreëerd die de ruimte een unieke uitstraling geven.

Een spanplafond combineert functionaliteit met esthetiek en biedt veel mogelijkheden op het gebied van ontwerp en afwerking. Of je nu op zoek bent naar een strak wit plafond of juist een opvallend patroon, een spanplafond kan de gewenste sfeer creëren.

“Een spanplafond combineert functionaliteit met esthetiek en biedt veel mogelijkheden op het gebied van ontwerp en afwerking.”

voordelen spanplafond

Voordelen spanplafond
Diverse materiaalopties
Uitgebreid kleurenpalet en afwerkingen
Gemakkelijk afwasbaar en bestand tegen vocht en schimmels
Mogelijkheid tot werken met lichteffecten

Prijsbepalende factoren

De kosten van een spanplafond worden beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke prijsbepalende factoren:

Materiaalkeuze

De keuze van het materiaal speelt een grote rol bij het bepalen van de prijs van een spanplafond. De meest voorkomende opties zijn PVC en polyester. PVC spanplafonds zijn over het algemeen voordeliger in prijs, terwijl polyester spanplafonds duurder kunnen zijn. De keuze van het materiaal hangt af van de gewenste kwaliteit, duurzaamheid en afwerking.

Isolatie

Isolatie is een andere prijsbepalende factor bij spanplafonds. Akoestische isolatie kan ervoor zorgen dat geluiden beter worden gedempt en dat geluidsoverlast wordt verminderd. Het toevoegen van isolatiemateriaal aan het spanplafond kan echter leiden tot hogere kosten. Het is belangrijk om de isolatiebehoeften van de ruimte in overweging te nemen bij het bepalen van de totale kosten.

Extra opties

Er zijn verschillende extra opties beschikbaar bij spanplafonds die van invloed kunnen zijn op de prijs. Denk hierbij aan kleurkeuze, patroonontwerp en de mate van lichtdoorlatendheid. Elk van deze opties kan de esthetische waarde en functionaliteit van het spanplafond vergroten, maar kan ook de prijs verhogen.

Door rekening te houden met deze prijsbepalende factoren, kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een spanplafond dat binnen je budget past en voldoet aan je wensen en eisen.

prijsbepalende factoren

Prijsbepalende factoren Invloed op de prijs
Materiaalkeuze (PVC vs. polyester) Kan variëren, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en duurzaamheid
Isolatie Kan de prijs verhogen, vooral bij akoestische isolatie
Extra opties (kleur, patroon, lichtdoorlatendheid) Kan de prijs verhogen, afhankelijk van de geselecteerde opties

Kies voor een professional van Zoofy en speel op zeker

Het laten plaatsen van een spanplafond is geen eenvoudige klus en het is daarom verstandig om een professional in te schakelen. Bij Zoofy begrijpen we het belang van betrouwbaarheid en vakmanschap wanneer het gaat om het plaatsen van een spanplafond. Daarom bieden wij betrouwbare vakmannen aan die grondig gescreend zijn op kwaliteit en ervaring.

Door te kiezen voor een professional van Zoofy kun je erop vertrouwen dat het plaatsen van jouw spanplafond vakkundig wordt uitgevoerd. Onze vakmannen zijn gespecialiseerd in het werken met spanplafonds en hebben de expertise om het op de juiste manier te installeren. Zo ben je verzekerd van een duurzaam en mooi resultaat.

Een bijkomend voordeel van het inschakelen van een professional via Zoofy is dat je voorrijkosten bespaart. Onze vakmannen zijn namelijk lokaal actief, waardoor er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het reizen naar jouw locatie. Dit zorgt voor een kostenefficiënte oplossing zonder onverwachte uitgaven.

Kies daarom voor zekerheid en laat een professional van Zoofy je spanplafond plaatsen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor jouw project.

spanplafond plaatsen

Waarom kiezen voor een professional van Zoofy?

1. Betrouwbaarheid: Onze vakmannen zijn grondig gescreend en voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden. Je kunt erop vertrouwen dat jouw spanplafond professioneel wordt geplaatst.

2. Vakmanschap: Onze professionals hebben ervaring en expertise in het werken met spanplafonds. Ze weten precies hoe ze het beste resultaat kunnen behalen.

3. Kostenbesparing: Door te kiezen voor een lokale vakman van Zoofy bespaar je op voorrijkosten. Zo houd je de kosten van jouw spanplafond plaatsen onder controle.

4. Gemak: Het vinden van een geschikte professional is eenvoudig via ons platform. Je kunt snel en makkelijk contact leggen en de juiste vakman voor jouw project selecteren.

Andere prijsgidsen

Naast een spanplafond zijn er ook andere klussen waarbij prijzen een rol spelen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van deze klussen:

 1. Thermostaat installeren: Het installeren van een thermostaat kan nodig zijn om de temperatuur in je huis te regelen. Het is belangrijk om een professional in te schakelen om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.
 2. Schakelaar installeren: Als je een nieuwe schakelaar wilt installeren, kun je dit laten doen door een vakman. Op die manier weet je zeker dat de schakelaar goed werkt en veilig is.
 3. Plafondventilator installeren: Voor het installeren van een plafondventilator is het verstandig om een professional in te schakelen. Een vakman kan de ventilator op de juiste manier installeren en ervoor zorgen dat deze veilig is.
 4. Plafond witten: Als je je plafond een nieuwe uitstraling wilt geven, kun je ervoor kiezen om het te witten. Het witten van een plafond kan door een professional worden gedaan en zorgt voor een frisse en moderne look in je huis.
 5. Pergola maken: Het maken van een pergola kan een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Een vakman kan je helpen bij het ontwerpen en bouwen van een pergola die bij jouw wensen en behoeften past.
 6. Kraan installeren of vervangen: Het installeren of vervangen van een kraan is een klus waarbij het belangrijk is om een professional in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat de kraan correct is geïnstalleerd en goed werkt.
 7. Installatie vinyl en linoleumvloeren: Voor het installeren van vinyl en linoleumvloeren kun je het beste een vakman inschakelen. Deze kan de vloeren op professionele wijze installeren, zodat ze er mooi uitzien en lang meegaan.

Deze prijsgidsen kunnen je helpen bij het informeren over de kosten van deze klussen.

Conclusie

Een spanplafond is een veelzijdige optie om een nieuwe uitstraling aan een ruimte te geven. De prijs van een spanplafond kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de afwerking, het materiaal, de grootte van de ruimte en eventuele extra opties. Het is aan te raden om een professionele vakman in te schakelen voor het plaatsen van een spanplafond, om ervoor te zorgen dat het op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Naast een spanplafond zijn er ook andere klussen waarbij prijzen een rol spelen, zoals het installeren van thermostaten, schakelaars, plafondventilatoren, het witten van plafonds, het maken van pergola’s, het installeren of vervangen van kranen en het leggen van vinyl- en linoleumvloeren. Om meer informatie te verkrijgen over deze en andere klussen, kunt u andere prijsgidsen raadplegen.